بتن CLC چیست؟
بتن CLC یکی از انواع بتن سبک بوده که به وسیله ایجاد حباب های هوا با اندازه های مختلف در درون بتن ایجاد می شود. CLC مخفف عبارت Cellular Lightweight Concrete و به معنای بتن سبک وزن سلولی است که در ایران به بلوک CLC معروف گردیده است.
روش تولید
روش تولید این نوع بتن یک روش بدون اتو کلاو است. ایجاد حباب هوا در این نوع بتن با یکی از دو روش مختلف فیزیکی (دمیدن هوا به درون بتن) و یا با استفاده از مواد افزودنی شیمیایی صورت می گیرد.
به عنوان مثال، این محصول می تواند از ترکیب سیمان، ماسه بادی، آب و ماده شیمیایی تولید کننده کف (افزودنی کف ساز) تشکیل شود.
این گروه از بتن های سبک دارای طرح اختلاط متفاوت با بتن های معمولی بوده و نیازمند افزودنی های خاصی در طرح اختلاط است. سیمان در این نوع بتن، نقش سیمان در بتن های معمولی را داشته و به عنوان ماده چسباننده به کار می رود.
برای تولید این نوع بتن، از مواد اولیه سبک استفاده نمی شود و تمام مواد اولیه دارای وزن معمولی هستند. ولی فرآیند تولید به گونه ای است که یک عامل ایجاد حباب هوا وارد شده و در حین فرآیند تولید، تخلخل در بافت بتن به وجود می آید.
تخلخل بتن می تواند به صورت فیزیکی و با میکسرهای با دور بالا یا با استفاده از مواد شیمیایی از قبیل پودر آلومینیم به وجود آید. عمل آوری آنها در محیط معمولی یا حداکثر در گرمخانه انجام می شود. خواص فیزیکی این محصول بتنی سبک به گونه ای است که عایق در برابر انتقال حرارت و صورت بوده و دارای مقاومت مناسب و کیفیت مطلوبی است.
کاربرد
این نوع بتن دارای مصارف مختلفی در صنعت ساختمان است. از جمله کاربرد های بتن CLC میتوان مواردی مانند ساخت دیوارهای جدا کننده داخلی و خارجی ساختمان را ذکر نمود.
وزن مخصوص بلوک CLC
این بتن سبک با توجه به روش تولید و مواد افزودنی بکار رفته در تولید آن دارای وزن مخصوصی بین ۳۰۰ تا ۹۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.
الزامات دیوار غیر باربر ساخته شده از بتن CLC
- در بلوک های دیوار غیر باربر ساخته شده از بتن CLC قابلیت استفاده در دیوارهای غیر بابر داخلی و خارجی را دارند. شایان ذکر است که محدودیت های کاربری این بتن ها، با توجه به رده مقاومتی آن ها تعیین می شود.
- بتن های CLC از نظر رده مقاومتی به سه دسته با مقاومت های ۵/۲، ۰/۵، ۵/۷ مگاپاسکال تقسیم می شوند . همچنین از نظر جرم حجمی خشک، این بتن می توناد دارای جرم حجمی اسمی ۴۰۰ تا ۹۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب باشد.
- جهت جلوگیری از تغییر شکل های نسبی در دیوار غیر باربر ساخته شده از بتن CLC و اندود و در نهایت ، کاهش احتمال ترک خوردگی ، باید جمع شدگی ناشی از تغییرات رطوبت به حداکثر ۰۲/۰ درصد محدود شود.
- ملات های به کار گرفته شده جهت اجرای دیوار با بلوک های بتنی سبک CLC باید دارای مشخصات فنی مطابق استاندارد های ملی ایران به شماره ۱-۷۰۶ و ۲-۷۰۶ باشند.
- اتصال دیوارهای غیر باربر داخلی و خارجی حاصله به اسکلت سازه ای باید به نحوی باشد که ضمن تحمل تمامی بارهای وارده مانند طوفان، زلزله و … ، مشارکتی در سختی جانبی سازه نداشته باشند.
- دیوارهای مذکور باید طبق ضوابط استاندارد ملی ایران به شماره ۱۱۲۷۲، مقاومت لازم در برابر آزمون های ضربه را دارا باشند.
- تأمین الزامات مربوط به نفوذپذیری، دوام، سیکل های ذوب شدگی و یخ زدگی و تعشعات ماوراء بنفش جهت دیوارهای خارجی ضروری است.
- با توجه به جذب آب این محصول، رعایت ضوابط مربوط به محافظت دیوارها از تماس مستقیم با آب و یا چرخه های تر و خشک شدن الزامی می باشد.
- کلیه مصالح و اجزاء در این سیستم از حیث دوام، بهداشتی و زیست محیطی باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آئین نامه های ملی یا معتبر بین المللی بکار گرفته شوند.
- ضخامت دیوارهای خارجی باید به گونه ای باشد که الزامات مربوط به انرژی مطابق مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان ” صرفه جویی در مصرف انرژی ” برای دیوارهای خارجی رعایت شود.
- رعایت مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان ” حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق ” و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مر کز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزای ساختمانی الزامی است.
- صدابندی هوابرد جدا کننده های بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان می بایست مطابق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان ” عایق بندی و تنظیم صدا ” تامین شود.
- در تمامی مراحل تولید، طراحی و اجرا، مسئولیت نظارت عالیه و کنترل کیفی بر عهده شرکت متقاضی می باشد.
- اخذ گواهی نامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.