مهندسی گچ – بخش ۲

هندبوک مهندسی گچ

 

۱۳- نشانه گذاری و برچسب گذاری

گچ های ساختمانی، اندودهای گچی آماده و اندودهای گچ ساختمانی ویژه، طبق استاندارد ملی ایران باید به وضوح نشانه گذاری شوند یا هر بسته یا محموله ی آن گچ ساختمانی خاص باید دارای بارنامه به شرح زیر باشد:

  • استاندارد ملی ایران شماره ۱-۱۲۰۱۵
  • نام، نام تجاری گچ ساختمانی تولیدی و یا سایر مشخصات تولیدکننده
  • تاریخ تولید گچ ساختمانی موجود در محموله
  • وزن خالص هر پاکت (تلورانس حداکثر ۵ درصد وزنی)
  • مشخص کردن گچ ساختمانی، اندود گچ ساختمانی آماده و اندودهای گچ ساختمانی ویژه

 

۱۴- انبار کردن گچ ساختمانی

گچ فله ای را باید بلافاصله مصرف کرد چون گچ میل ترکیبی شدیدی با آب داشته و حتی با رطوبت هوا نیز ترکیب می شود اما گچ ساختمانی کیسه ای را در صورت رعایت برخی نکات، می توان تا مدت یک سال نگهداری نمود. کیسه های گچ باید در انبارهایی دور از رطوبت نگهداری شوند. بدین صورت که کیسه ها را روی تخته هایی که حداقل ۱۰ سانتی متر از زمین و ۲۰ سانتی متر از دیوار فاصله دارند، می چینند تا هوا در اطراف کیسه جریان داشته باشد. نباید بیش از ۱۰ کیسه گچ را روی هم چید تا کیسه های زیرین تحت فشار قرار نگیرند.

 

۱۵- انرژی حرارتی در صنعت گچ

با توجه به قیمت فرآورده های نفتی در داخل کشور و یارانه ی پرداختی دولت و همچنین محدودیت منابع فسیلی، رشد بالای مصرف سالیانه ی انواع انرژی در ایران، عدم کارایی فنی و اقتصادی مصرف انرژی، امکان صادرات فرآورده های نفتی در صورت صرفه جویی واحدهای تولیدی، مسائل و مشکلات مرتبط با محیط زیست ناشی از مصرف غیرمجاز سوخت، مدیریت مصرف انرژی و بالا بردن بازده و بهره وری انرژی را در صنایع به یک ضرورت تبدیل کرده است.

با توجه به اینکه صنعت ساختمان از صنایع انرژی بر محسوب می گردد، لذا مدیریت انرژی در این دسته از صنایع باید بطور جدی مورد توجه قرار گیرد. مصرف انرژی ویژه در فرآیند تولید گچ عبارت است از نسبت میزان مصرف انرزی بر میزان گچ تولیدی. واحد مصرف انرژی ویژه فرآیند تولید گچ از نظر سوخت بر حسب Gj/Ton بیان می شود و از رابطه زیر محاسبه می گردد:

گچ تولیدی در یک سال / مصرف انرژی حرارتی در یک سال = مصرف انرژی ویژه حرارتی (Et)

 

۱۶- انرژی الکتریکی در صنعت گچ

مصرف انرژی در صنعت گچ کشور، ۵۰ درصد بیشتر از متوسط جهانی مصرف انرژی در این صنعت می باشد که فاصله ی بسیار زیادی است. این امر عمدتا به تکنولوژی و تجهیزات قدیمی و فرسوده ی مورد استفاده در این صنعت مربوط می باشد. (گچ از صنایعی است که در طیف صنایع انرژی بر طبقه بندی می گردد. صنایعی که سهم انرژی در ستانده ی آن بیش از ۳ درصد باشد، انرژی بر محسوب می گردند). واحد مصرف انرژی ویژه ی فرآیند تولید گچ از نظر الکتریکی بر حسب kwh/Ton بیان می شود و از رابطه زیر بدست می آید:

گچ تولیدی در یک سال / مصرف انرژی الکتریکی در یک سال = مصرف انرژی ویژه الکتریکی (Ee)

با توجه به اینکه حدود ۸۰ درصد منابع سنگ گچ ساختمانی شناخته شده کشور در استان سمنان قرار دارد، لذا میزان مصرف انرژی کارخانجات گچ سمنان را مورد بررسی قرار می دهیم:

  • سال ۱۳۸۷ بالغ بر ۶۷۱۳۹۴۰۰۰۰۰ کیلووات ساعت
  • سال ۱۳۸۸ بالغ بر ۷۰۷۵۳۳۰۰۰۰۰ کیلووات ساعت
  • سال ۱۳۸۹ بالغ بر ۷۰۷۳۵۱۰۰۰۰۰ کیلووات ساعت
  • سال ۱۳۹۰ بالغ بر ۷۸۹۴۹۳۶۱۴۰۰ کیلووات ساعت

ضریب بار ۲۵ درصد در کارخانجات گچ و سهم ۱۰٫۲۳ کیلووات ساعت انرژی الکتریکی بر تن و هدر رفت انرژی الکتریکی ۴۶ درصد در این کارخانجات از یک سو و بقای این صنعت و پیدا کردن جایگاه واقعی و مورد انتظار در بازارهای جهانی، ضرورت اقدامات فوری بهینه سازی مصرف و همچنین استقرار و فعال نمودن موثر واحد مدیریت انرژی در این صنعت را آشکار می کند. یکی از اصلی ترین اصول مدیریت انرژی الکتریکی در صنایع مختلف، شناخت پتانسیل های موجود برای کاهش تلفات و جلوگیری از هدر رفت انرژی می باشد که این امر با انجام ممیزی انرژی برای کلیه ی تجهیزات میسر می باشد. بررسی ها نشان می دهد که اقداماتی نظیر به کارگیری موتورهای با راندمان بالا به جای موتورهای قدیمی و معمولی، بهبود ضریب توان به کمک خازن گذاری، حذف هارمونیک ها، استفاده از درایو برای موتورها، به کارگیری لامپ های کم مصرف به جای لامپ های معمولی راندمان پائین، انتخاب مناسب تجهیزات، نگهداری و سرویس به موقع تجهیزات الکتریکی و… نقش موثری در کاهش تلفات و هزینه های تولید دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.