آزمایشگاه گچ ساختمانی
مهم ترین بخش یک واحد تولیدی که وظیفه کنترل کیفیت را بر عهده دارد، آزمایشگاه گچ می باشد. این بخش باید دارای صلاحیت و تجهیزات لازم جهت آزمون و ارائه ی نتایج باشد.
به جرات می توان اعلام کرد سازمان هایی که شعار «کیفیت هزینه نیست، سرمایه گذاری است» را خط مشی خود قرار داده اند، بسیار موفق تر و پر فروش تر از رقبای خود می باشند و با توجه بیشتر بر این اصل، می توان انتظارات مصرف کننده را برآورده کرده و به افزایش محبوبیت در بازار دست یافت.
جهت ارتقا سطح آزمایشگاه گچ و اطمینان از کیفیت نتایج آن، می توان استاندارد ایزو ای ای سی ۱۷۰۲۵ (سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه) را در آزمایشگاه گچ واحد تولیدی پیاده کرد.
این استاندارد در کلیه آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون صرف نظر از تعداد کارکنان، نوع و گشتره ی فعالیت آن ها، کاربرد دارد و صلاحیت آن آزمایشگاه را جهت آزمون تایید می نماید. از جمله مزایای این استاندارد، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- ارتقا سطح آزمایشگاه و کسب اعتبار بین المللی
- افزایش اطمینان از صحت نتایج ارائه شده توسط آزمایشگاه گچ
- کسب اطمینان از کالیبره شدن مستمر تجهیزات آزمایشگاه
- تسهیل همکاری میان آزمایشگاه و سایر سازمان ها
- استاندارد کردن روش های اجرایی و مدیریتی آزمایشگاه
- ارتقا سطح مشتری مداری آزمایشگاه
- امکان پذیرش به عنوان آزمایشگاه همکار (اکرودیته) از طرف موسسه استاندارد
- امکان ارائه خدمات در سطح بین المللی
- انطباق با الزامات استاندارد ISO 9001
- درآمد زایی برای سازمان مادر
- مرجع مناسب و بین المللی برای ممیزی آزمایشگاه
- به روز آوری روش های آزمون و توصیه در به کارگیری روش های استاندارد
- توجه بیشتر به نیازمندی های آزمایشگاه (امکانات، پرسنل و …) توسط سازمان مادر
تجهیزات آزمایشگاهی
آزمایشگاه کنترل کیفیت در یک واحد تولیدی گچ، باید دارای کلیه تجهیزات مربوط به نمونه برداری، اندازه گیری و آزمون مورد لزوم برای انجام صحیح آزمون های شیمیایی و فیزیکی و مکانیکی مطابق استاندارد ملی مربوطه و سایر استانداردهای مربوط به ان واحد تولیدی باشد. تجهیزات باید برای دستیابی به درستی مورد نیاز توانایی داشته باشند و باید با مشخصات مربوط به آزمون ها مطابقت نمایند. در مورد کمیت ها یا مقادیر کلیدی دستگاه ها، در مواردی که این خصوصیات تاثیر مهمی در نتایج داشته باشند، باید برنامه های کالیبراسیون ایجاد گردد. تجهیزات پیش از آنکه به خدمت گرفته شوند، باید کالیبره یا بررسی گردند تا بتوان اثبات کرد که الزامات استاندارد را برآورده می سازند.
همچنین کلیه تجهیزات تحت کنترل آزمایشگاه که به کالیبراسیون نیاز داشته باشند، باید برچسب گذاری شوند تا وضعیت کالیبراسیون آن ها از جمله تاریخ آخرین باری که کالیبره شده اند و تاریخ کالیبراسیون مجدد یا معیارهای انقضای آخرین کالیبراسیون معلوم باشد.
تجهیزات باید به وسیله کارکنان مجاز به کار گرفته شوند. دستورالعمل های روز آمدی در مورد نگهداری تجهیزات و نحوه ی کار آن ها باید به آسانی در دسترس باشد تا کارکنان آزمایشگاه بتوانند از آن ها استفاده نمایند. مدیریت آزمایشگاه باید از صلاحیت کلیه کسانی که با تجهیزات معین کار می کنند اطمینان حاصل نماید.
در صورت استفاده از کارکنان در حال آموزش، باید نظارت مناسبی اعمال شود. کارکنان آزمایشگاه باید بر حسب نیاز از لحاظ تحصیلات، آموزش و تجربه ی مناسب و یا مهارت های اثبات شده ی آن ها واجد شرایط باشند.
حداقل تجهیزات و مواد مورد نیاز در یک آزمایشگاه گچ ساختمانی باید شامل موارد زیر باشد:
۱- دستگاه ها
۱-۱- آون: از این دستگاه برای خشک کردن نمونه جهت آنالیز گچ استفاده می شود. کاربرد دیگر آن خشک کردن قالب های گچی که از اتاقک رطوبت خارج می شوند می باشد که در هر دو مرحله دمای مناسب ۴۰ درجه سانتی گراد می باشد.
۱-۲- دستگاه مقاومت: از این دستگاه جهت شکستن قالب های گچ و تست مقاومت خمشی و فشاری آن ها استفاده می شود. بنا به تنظیم دستگاه، واحد اندازه گیری مقاومت می تواند N/mm2 یا Kg/cm2 باشد.
۱-۳- ترازو: از ترازو جهت وزن کردن نمونه ها بنا به نیاز آزمون بر حسب دقت های مختلف استفاده می شود که در آزمایشگاه گچ دو عدد ترازو با دقت های gr 0.001 و gr 0.1 مورد نیاز می باشد.
۱-۴- بن ماری: از این دستگاه جهت تبخیر محلول اسیدی گچ با سرعت بسیار کم استفاده می شود که دقت آن از هیتر بهتر می باشد و محلول مورد نظر به آرامی تبخیر و تجزیه می گردد.
۱-۵- کوره ی الکتریکی با قابلیت اندازه گیری حداقل دمای ۱۰۰۰ درجه سلسیوس: از این دستگاه جهت تولید حرارت های بالا استفاده می شود. کاربرد این دستگاه در آزمون های شیمیایی سوزاندن کاغذ صافی همراه رسوب می باشد. کاغذ صافی های همراه رسوب معمولا اشلس (بدون خاکستر) می باشند. بهترین حالت گذاشتن رسوب همراه بوته چینی از ابتدای روشن کردن کوره می باشد.
۱-۶- دستگاه های ویکات:
- دستگاه ویکات اصلاح شده (غلظت سنج): از این دستگاه جهت بدست آوردن نسبت آب به گچ نرمال استفاده می شود.
- دستگاه ویکات سوزنی: پس از تعیین غلظت گچ، از این دستگاه جهت تعیین زمان گیرش گچ استفاده می شود.
۱-۷- اتاقک رطوبت: از این دستگاه جهت عمل آوری نمونه های گچ در آزمون مکانیکی استفاده می شود. برای این منظور نمونه ها باید به مدت یک هفته در این دستگاه با دمای ۲۳ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۴۵ تا ۵۵ درصد قرار گیرند.
۱-۸- دسیکاتور: از این دستگاه جهت تسریع در سرد کردن نمونه ها تا دمای محیط بدون جذب رطوبت محیطی استفاده می شود.
۱-۹- هیتر: در آزمون شیمیایی برای حرارت دادن به محلول از آن استفاده می گردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه روش های آزمون گچ اینجا کلیک کنید.