سازه های صدفی
سازه های صدفی چه نوع ساختمان هایی هستند؟ شاید شما در جستجوی پاسخ به این سوال وارد این صفحه شده باشید.
سازه صدفی یک سیستم سازه ای از نوع بتن مسلح (بتن آرمه) و به صورت یک طبقه می باشد. برای آشنایی بیشتر با انواع بتن میتوانید مقاله بتن چیست؟ را مطالعه کنید.
در این سیستم، سقف به شکل گنبدی بوده که بر روی پایه های دیواری بتنی قرار می گیرد و پوسته پیوسته ای را تشکیل می دهد. دهانه گنبد بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر می باشد. پوسته گنبدی شکل به لحاظ تحمل بارهای ثقلی و جانبی وارده، دارای عملکرد سه بعدی بوده و نیازمند محاسبات سازه ای پیچیده ای است.
ضخامت زیاد پوسته به لحاظ سازه ای مورد نیاز نیست و سقف های گنبدی را می توان با ضخامت های کمتری به لحاظ تئوری سازه ای طراحی نمود لیکن ملاحظات اجرایی، عایق بندی حرارتی و همچنین امکان میلگرد گذاری در دو لایه (به لحاظ جلوگیری از ترک های حرارتی و افت) موجب افزایش ضخامت آن می شود.
این سیستم در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن بررسی شده و کاربرد آن در حیطه الزامات تدوین شده مورد تایید است.
الزامات طراحی و اجرا برای سازه صدفی
- سیستم سازه های صدفی از نوع بتن آرمه و یک طبقه می باشد. در این سیستم، سقف به شکل گنبدی بوده که بر روی پایه های دیواری بتنی قرار می گیرد و پوسته پیوسته ای را تشکیل می دهد. دهانه گنبد بین ۱۰ تا ۱۴ متر متغیر بوده و ضخامت پوستی بتنی گنبد بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر می باشد. ضریب رفتار این سیستم به روش تنش مجاز برابر ۵ است. به شرط رعایت کلیه الزامات زیر، استفاده از این سیستم در تمام مناطق ایران مجاز است.
- مشخصات مصالح، ضوابط اجرایی و طرح سازه ای و لرزه ای این سیستم سازه ای باید بر اساس آئین نامه ACI 318-08 باشد.
- در قسمت گنبدی این سازه، لازم است ضوابط فصل ۱۹ از آئین نامه ACI 318-08 رعایت شود.
- مقاومت فشاری بتن مورد استفاده نباید کمتر از ۲۱۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و مقاومت تسلیم میلگرد آن نباید بیشت راز ۴۲۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.
- آرماتورهای کل گنبدی شکل یکنواختی داشته که محاسبه و طراحی آن بر اساس نیروهای داخلی ماکزیمم که در هر جای گنبد ممکن است بیفتد صورت گیرد.
- بارگذاری ثقلی (بار مرده، زنده و برف) و زلزله این سیستم، به ترتیب بر اساس مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان ” بارهای وارد بر ساختمان” و استاندارد ۲۸۰۰ ایران صورت گیرد.
- کنترل سازه ای در مقابل بار باد بر مبنای مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ایران انجام شود.
- کنترل خیز قائم و تغییر شکل جانبی مطابق آئین نامه های مربوط به ضروری است.
- ساختمان در مقابل واژگونی کنترل شود.
- دیوارهای غیر باربر داخلی و خارجی و جدا کننده ها باید برای بارهای خارج از صفحه مانند طوفان، زلزله و … طراحی شوند. در اتصال این عناصر به اعضای سازه ای لازم است ضوابط استاندارد ۲۸۰۰ ایران در ارتباط با انتقال نیروها و تاثیر آن ها بر حرکت جانبی سازه رعایت شود.
- در قالب بندی و قالب برداری و اجرای این ساختمان بتنی، رعایت مبحث دوازدهم مقرات ملی ساختمان ایران با عنوان ” ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا” الزامی است.
- لازم است تمهیدات لازم متناسب با شرایط مختلف اقلیمی و محیط های خورنده ایران صورت پذیرد.
- کلیه مصالح و اجزاء در این سیستم اعم از معماری و سازه ای از حیث دوام و زیست محیطی باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آئین نامه های ملی معتبر بین المللی بکار گرفته شوند.
- الزامات مربوط به انرژی در پوسته خارجی ساختمان باید مطابق مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان با عنوان ” حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق” و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت اجزای ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت اجزای ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزای ساختمانی الزامی است.
- صدابندی هوابرد جداکننده های بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان ایران با عنوان ” عایق بندی و تنظیم صدا” تامین می شود.
- در تمامی مراحل تولید، طراحی و اجرا، مسئولیت نظارت عالیه و کنترل کیفی بر عهده شرکت متقاضی می باشد.
- اخذ گواهینامه فنی برای محصولات تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.