سیستم ساختمانی ترونکو
سیستم ساختمانی ترونکو (به اسپانیایی: TRONCO) از جهات بسیار زیادی مشابه با سیستم ساختمانی قاب فلزی سبک یا LSF است. برای آشنایی بیشتر با سیستم ساختمانی LSF میتوانید مقاله سیستم ساختمانی قاب فلزی سبک را مطالعه کنید.
فهرست مطالب
طراحی و روش اجرا سیستم ساختمانی ترونکو
سیستم ساختمانی ترونکو برای ساختمان های با ارتفاع یک الی دو طبقه طراحی شده است. سیستم ساختمانی ترونکو متشکل از قاب های ساختمانی ساده با اعضای فلزی سرد نورد شده شامل اعضای قائم با مقاطع مختلف مانند L شکل ، d شکل و …، تیرهای قوطی شکل و بادبندیهای ضربدری که در دیوارهای ساختمان نصب می شوند، میباشد.
سقف این سیستم متشکل از لوله های فلزی متالوگ به همراه دال بتن آرمه فوقانی است. لوله های متالوگ، لولههای فلزی از جنس آهن گالوانیزه با قطر ۲۰۶ میلی متر و ضخامت ۰٫۵۳ میلی متر بوده که به عنوان پرکننده سقف طراحی شده است و نقش قالب بندی برای دال بتنی سقف را ایفا میکند.
در دیوارهای داخلی و خارجی این ساختمان، لازم است تمهیدات کافی جهت تامین مباحث سوم، هجدهم و نوزدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان حفاظت ساختمان ها در برابر حریق، عایق بندی و تنظیم صدا و صرفه جویی در مصرف انرژی در نظر گرفته شود.
این روش اجرا، در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، مورد ارزیابی قرار گرفته و کاربرد آن در حیطه الزامات ارائه شده، مجاز میباشد.
اتصالات ترونکو
اتصال این سازه به پی یا شالوده ساختمان توسط جوش فلزات صورت میگیرد، برای این منظور قبلاً صفحههایی را بر روی پی یا شالوده در نظر گرفته و تعبیه ساختهاند که سازه به آن جوش داده شود.
لولهها توسط اتصالات تسمهای گالوانیزه و پیچ و مهره به یکدیگر متصل میگردند که قابلیت تحمل نیروهای جانبی وارد شده به ساختمان را خواهند داشت، همچنین در این سیستم تیر و ستون وجود ندارد و دیوارهای ساختمان نقش نگهدارنده و باربر را ایفا مینمایند.
سقف و دیوار به صورت یک عضو یکپارچه عمل میکنند که این ویژگی بر خلاف سازههای رایج مشکلی در اتصالات مابین تیر و ستون به وجود نمیآورد، بنابراین ساختمان ساخته شده توسط این روش در برابر نیروهایی مانند زلزله بسیار مقاوم و مستحکم خواهد بود.
تفاوت ال اس اف و ترونکو
در سیستم ساختمان سازی به روش ترونکو، STUD (عناصر عمودی در سیستم LSF) وجود ندارد و لولههای آهنی با پوشش گالوانیزه (آهن پوشیده شده با فلز روی) با زاویه ۹۰ درجه توسط اتصالات معمولی یا اتصالات دوتایی به یکدیگر و در گوشهها متصل میشوند و در وسط برروی یکدیگر قرار میگیرند.
مزایا
از جمله ویژگیها و مزایای روش ترونکو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت اجرایی بسیار بالا
- حمل و نقل آسان مصالح ساختمانی
- کاهش هزینه و صرفهجویی اقتصادی
- سبک بودن سازه
- استحکام بالای سازه
- عمر بالای سازه (حداقل ۶۰ سال)
- قابلیت اجرا بر روی هر نوع خاک و پی
- قابلیت جداسازی و استفاده مجدد مصالح فلزی بکار رفته شده
الزامات سیستم ساختمانی ترونکو
- کاربرد لوله های فولادی در دیوارهای ساخمان به علت اثرات نا مناسب در فیزیک ساختمان قابل تایید نمی باشد و پیشنهاد می شود با پیروی از روش ساخت سازه های LSF نسبت به طراحی دیوارها اقدام شود.
- با توجه به بند ۱ الزامات، سیستم باربر جانبی همانند سازه های LSF با مهاربند همگرا خواهد بود.
- مهاربند های تسمه ای مورد استفاده در این سیستم باید فاقد هرگونهه افتادگی و لقی اولیه باشند.
- استفاده از این سیستم برای ساختمان های با اهمیت متوسط تا ۲ طبقه و آموزشی ۱ طبقه بلامانع است.
- به کارگیری حداکثر دهانه باربر ثقلی ۴ متر و حداکثر ارتفاع ناخالص (با احتساب ضخامت سقف) ۶/۳ متر برای هر طبقه در این سیستم مجاز است.
- طراحی سازه ای کلیه اجزا و اتصالات سیستم بر اساس استاندارد AISI و طرح لرزه ای آن بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ و با استفاده از ضریب R مساوی ۵ انجام شود.
- کنترل سازه در مقابل بار باد مطابق مبحث ششم مقرات ملی ساختمان ایران با عنوان بارهای وارد بر ساختمان با در نظر گرفتن سیستم مقاوم بار جانبی زلزله که در بند ۲ آورده شده است، انجام شود.
- رعایت محدودیت حداکثر بار زنده و مرده به ترتیب ۲۵۰ و ۴۰۰ کیلوگرم بر متر مربع برای سقف ها الزامی است.
- رعایت مشخصات فولاد سرد نورد شده بر اساس استاندارد ASTM الزامی است.
- تامین ضوابط دیافراگم صلب برای کلیه سقف ها الزامی است.
- رعایت ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان طرح و اجرای ساختمان های بتن آرمه در طرح و محاسبه سقف ها الزامی است.
- به منظور تامین یکپارچگی بین سقف بتن مسلح و تیرهای فولادی سرد نورد شده، به کار گیری برش گیر، مطابق آئین نامه AISC الزامی است.
- کلیه اتصالات اعضای قائم به اعضای افقی می باید به گونه ای باشد که یکپارچگی اعضا در ارتفاع سازه تامین شود.
- ضوابط مربوط به اجزا اتصالی شامل پیچ خودکار، پیچ و مهره باید مطابق آئین نامه AISC و استاندارد AISC الزامی است.
- در صورت استفاده از اتصالات جوشی، رعایت ضوابط و مقررات مربوط به جوشکاری اعضای سرد نورد شده مطابق استاندارد AISI و آئین نامه های AWS و AISC الزامی است.
- لازم است تمهیدات لازم متناسب با شرایط مختلف اقلیمی و محیط های خورنده ایران صورت پذیرد.
- کلیه مصالح و اجزا در این سیستم اعم از معماری و سازه ای از حیث دوام، خوردگی، زیست محیطی و … باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آئین نامه های ملی یا معتبر بین المللی شناخته شده و موردد تایید به کار گرفته شود.
- در خصوص این سیستم، رعایت مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان صرفه جویی در مصرف انرژی الزامی است.
- ضوابط و مقررات مربوط به محافظت ساختمان ها در برابر آتش باید مطابق با مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن (آئین نامه محافظت ساختمان ها در برابر آتش) رعایت شود. مقاومت اجزای ساختمان در برابر آتش باید مطابق با ضوابط مذکور تامین شود که با توجه به نوع سازه، برای این منظور نیاز به استفاده از پوشش های محافظت کننده می باشد. از جمله رعایت ضوابط فصل های ۳ و ۸ از نشریه شماره ۴۴۴ در رابطه با مقاومت اجزای ساختمان در برابر آتش الزامی است. همچنین حداکثر ارتفاع مجاز ساختمان بستگی به مقاومت اجزای ساختمان در برابر آتش دارد باید در مطابقت با فصل ۴ از نشریه ۴۴۴ تعیین شود.
۲۰- صدابندی هوابرد جداکننده های بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان و صدابندی سقف بین طبقات باید مطابق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان عایق بندی و تنظیم صدا تامین شود.
۲۱- اخذ گواهی نامه فنی برای محصول تولیدی پس از راه اندازی خط تولید از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.