کاربرد سنگ گچ در تولید سیمان
صنعت سیمان یکی از یزرگترین صنایع استفاده کننده از گچ در ایران و جهان است. در تولید انواع سیمان پرتلند برای موارد همچون ایجاد چسبندگی بیشتر و تنظیم زمان گیرایی از سنگ گچ خام حاصل از انفجار در معدن استفاده میشود. در حقیقت پس از استخراج سنگ گچ خام در معادن گچ آن را با کامیون های کمپرسی به محل کارخانه سیمان حمل و در تولید سیمان از آن استفاده میشود.
مورد اصلی استفاده از سنگ گچ خام برای تولید سیمان پرتلند، کنترل زمان گیرش این نوع سیمان است، بدین صورت که با اضافه کردن مقدار مشخصی سنگ گچ به مواد اولیه تولید سیمان، زمان گیرش آن را کاهش میدهند تا ملاتهای تهیه شده با سیمان برای مدت زمان بیشتری حالت شکلپذیری خود را حفظ کند و دیرتر خشک شود.
نقش سنگ گچ
در مباحث مربوط به انواع سیمان، به بررسی نقش و کاربرد سنگ گچ در تولید سیمان پرداختیم. در اینجا نیز اشاره محدودی به این موضوع خواهیم نمود.
برای بررسی بیشتر کاربرد و نقش سنگ گچ در تولید انواع سیمانهای پرتلند، میتوانید نوشته تولید سیمان را مطالعه نمایید.
درصد گچ در سیمان
بطور کلی میتوان گفت که سنگ گچ خام به منظور جلوگیری از گیرش سریع و جرقهای سیمان و کنترل زمان گیرش، به آن اضافه میشود. هر چه دانههای سیمان پرتلند ریزتر باشد، زودگیرتر است (زودتر سخت میشود) و به اضافه کردن سنگ گچ بیشتری برای تنظیم زمان گیرش احتیاج دارد. به عبارت دیگر، سنگ گچ برای افزایش زمان گیرش سیمان (دیرگیر شدن) به آن اضافه میگردد. سنگ گچ مورد اشاره به همان صورت که ار معادن گچ استخراج شده، به کارخانجات تولید سیمان حمل شده و در محل کارخانه به نسبت مشخص به کلینکر سیمان برای تنظیم زمان گیرش افزوده خواهد گردید.
در نهایت سیمان پرتلند حاصل در پاکتهای ۴۰ و ۵۰ کیلوئی بستهبندی میشود و یا در پروژههای بزرگ به صورت فلهای (Bulk) با کامیونهای دارای مخزن مخصوص که به آنها بونکر میگویند، عرضه میشود.