گچ سمنان

ذخایر سنگ گچ

سنگ گچ

میزان ذخایر سنگ گچ خام معادن در کشور ایران و سایر نقاط جهان

ذخایر سنگ گچ در ایران به شکل سطحی و با روش های استخراج روباز استخراج میشود ولی در بیشتر کشورهای دنیا معادن سنگ زیرزمینی هستند. سنگ گچ مانند اغلب سنگ های مصرفی دیگر با روش چالزنی و انفجار استخراج می‌گردد.

همچنین چنانکه ذخیره به شکل تپه یا کوه باشد و لایه های گچ در امتداد افق پیوسته باشند، استخراج سنگ گچ توسط ماشین های استخراج پیوسته امکان پذیر است.

میزان ذخایر سنگ گچ در تمام قاره ها و کشورهای دنیا به شکل زیادی وجود دارد. ذخایر بزرگ سنگ گچ در قاره های آمریکا، آسیا و استرالیا وجود دارد. همچنین در اروپا نیز معادن سنگ گچ به شکل سطحی استخراج می شوند. در سال ۱۹۶۴ میلادی در جاماهیکا تمبری با تصویری از صنعت گچ چاپ شد.

در آمریکای شمالی معادن سنگ گچ سطحی است و در بیابان های یوتا ذخایر سنگ گچی به شکل پودر وجود دارد. در ایران در بیشتر مناطق ذخایر سنگ گچ وجود دارد. ذخایر سنگ گچ ایران دارای کیفیت های مختلف و با شرایط گوناگون زمین شناسی می باشند.

در سال های اخیر توسط فرآیندهای بر روی دی اکسید گوگرد خارج شده از سکوهای خروج گاز طبیعی گچ مصنوعی با کیفیت بالا تولید شده است. این نوع گچ مصنوعی که با نام گچ دو گوگردی نیز نامیده می شود می تواند به عنوان مکمل محصولات گچی معدنی بکار گرفته شود. ذخایر سنگ گچ شناسائی شده در جهان بالغ بر ۳/۳ میلیارد تن تخمین زده شده اند.

بر اساس مطالعات زمین شناسی و رسمی صورت گرفته در ایران و سایر کشورهای دنیا به نظر می‌رسد ایران بخش بسیار قابل توجهی از ذخایر سنگ گچ خام جهان را در دل خود جای داده است.

کویر مرکزی ایران، یعنی جایی که شهرستان های استان های تهران، سمنان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، اصفهان و فارس واقع گردیده اند بخش بسیار زیادی از این ذخایر را در خود جای داده اند.

نکته قابل توجه دیگر در زمینه معادن و ذخایر سنگ گچ ایران این است که، به علت وقوع این معادن سنگ گچ خام د لایه های بیرونی زمین، هزینه های استخراج در آن ها بسیار ناچیز است.

این خود نکته بسیار پر اهمیتی است که هزینه های تولید گچ در ایران را نسبت به سایر نقاط دنیا بسیار کمتر می کند و همچنین قیمت تحویل سنگ گچ ایران در بنادر خلیج فارس بسیار کم خواهد بود.

بطوریکه برای این محصول هم اکنون مشتری بالقوه زیادی در کشورهای هند، چین، پاکستان و آسیای مرکزی موجود است. اما نکته قابل توجه در رابطه با معادن گچ در سمنان و سایر نقاط کشور این است که به علت سنتی بودن روش های بهره برداری از معدن، فرسودگی ماشین آلات و عدم دانش کافی مدیران معادن امروزه استخراج آنچنان زیادی از این معادن صورت نمی پذیرد و کارخانجات علاقه چندانی به فروش این کالا نشان نمی دهند و فقط به میزان مصرف خود از معدن برداشت می‌کنند.

البته این نکته خوبی است که ما بتوانبم هرچه بیشتر خام فروشی را کاهش دهیم و به سمت فرآوری مواد خام معدنی در صنایع پایین دستی پیش برویم. اما این موضوع آنجا دردناک می شود که بدانیم محصولات تولیدی کارخانجات گچ، حداقل در شهر سمنان بعنوان بزرگترین قطب تولید گچ در کشور، با تکنولوژی ۶۰ سال پیش اروپا تولید می گردد و این محصولات در بازارهای جهانی هیچ حرفی برای گفتن و رقابت با محصولات کارخانجات اروپایی ندارند.

امیدواریم با درایت مسئولین وزارت صنعت، معدن و تجارت و در راستای تحقق قانون جامع معادن کشور، بتوانبم شاهد ایجاد زیرساختهای خوبی در بخش معادن گچ کشور باشیم تا محصولاتی با کیفیت جهانی و قیمت های بسیار عالی و رقابتی را در بازارهای بین المللی عرضه کنیم.

سنگ گچ خام در ایران بسیار سهل الوصول است و قطعا خرید کالای تولیدی در ایران برای بازرگانان جهت صادرات به کشورهای مختلف بسیار مقرون به صرفه خواهد بود و برای کشور ارز آوری مطلوبی به همراه خواهد داشت.

عکس ذخایر گچ

تصاویر زیر مربوط به سنگ گچ خام در معادن در پشت دپو کارخانه تولید گچ است. در کارخانه گچ سمنان اسپندار و سایر کارخانجات گچ کشور تقریبا روال تولید گچ یکسان است. در فرآیند تولید انواع گچ ساختمانی سفید کاری، زیرکار (گچ خاک) و گچ های پلیمری (سیوا دستی، ساتن، سیوا پاششی و گیپتون) از این نوع سنگ گچ خام استفاده میشود.

معدن سنگ گچ
معادن سنگ گچ

میزان ذخایر سنگ گچ خام به تفکیک کشورها

از لحاظ تولید گچ، ایران ۱۰ درصد تولید جهانی را در اختیار دارد و پس از آمریکا در رتبه دوم قرار گرفته است. تولید گچ در ایران در سال ۱۳۸۱ برابر ۱۳/۵ میلیون تن بوده است (طبق آمار در این صنایع و معادن). میزان صادرات گچ ایران (گچ سمنان + سایر کارخانجات گچ ایران) در این سال ۱۰۰ هزار تن سنگ گچ و ۱۲۰ هزار تن فرآورده های گچی بوده است.

میزان تولید گچ و نمک در جهان و ایران

بررسی وضعیت صنعت گچ و نمک در کشور منوط به دسترسی به اطلاعات مستند می­باشد. در این گزارش، ابتدا میزان تولیدات گچ و نمک در جهان و ایران همراه با رسم نمودارها مشخص و در ادامه میزان تولید ایران با جهان مقایسه شده است و در جمع بندی نهایی مشخص می­شود که در سال ۲۰۱۰، ایران با تولید ۱۳ میلیون تن گچ در مقایسه با تولید جهانی (۱۴۶ میلیون تن)، بعد از چین (۴۵ میلیون تن)، حدود ۹ درصد گچ تولیدی را به خود اختصاص داده و دارای رتبه دوم است و در زمینه­ ی تولید نمک، تنها دارای یک درصد از میزان تولیدات جهانی آن است.

میزان تولید گچ در ایران، حدود ۹ درصد تولید جهانی آن است.

میزان تولید جهانی نمک از ۱۹۵ میلیون تن در سال ۲۰۰۰ به ۲۷۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۰ افزایش یافته است که این میزان مبین رشد ۵/۳۸ درصدی تولیدات جهانی نمک می­باشد.

همانطور که از نمودار ملاحظه می­شود در سال ۲۰۱۰ کمتر از یک درصد از کل تولید نمک در جهان مربوط به ایران است.

در سال ۲۰۱۰، ایران با تولید ۲ میلیون تن نمک در مقایسه با تولید جهانی (۲۷۰ میلیون تن)، کمتر از یک درصد نمک تولیدی جهان را به خود اختصاص داده است.

قیمت گچ سمنان
بتونه درزگیر
گچ آلفا

۴ دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.