گچ زنده چیست؟
گچ زنده، به انواع ملات درست شده با استفاده گچ سفید کاری مش ۴۰ یا گچ میکرونیزه به روش معمولی، گفته میشود.
روش ساخت، طرز تهیه ملات و درست کردن گچ زنده برای گچ کاری
برای تهیه ملات گچ زنده جهت مصارف سفیدکاری و زیرکار به ترتیب ذیل عمل خواهیم کرد.
- ابتدا یک ظرف تمیز و مخصوص تهیه ملات را آماده می نمائیم.
- سپس نیمی از ظرف مورد نظر را با آب تمیز و عاری از هرگونه ناخالصی پر می کنیم.
- پس از آن گچ یا گچ خاک مخلوط شده را از بسته بندی خارج کرده و به آب اضافه میکنیم. نسبت ترکیب آب و گچ به این صورت است. به ازای هر ۱۰ کیلوگرم گچ، ۱۰ کیلوگرم آب اضافه میکنیم.
- سپس به محلول ۱ الی ۲ دقیقه زمان می دهیم تا فعل و انفعالات شیمیایی مربوط به تشکیل بلورهای گچ (جوانه زدن بلورهای گچ) صورت پذیرد و سپس مخلوط را با دست یا همزن کاملاً مخلوط کرده تا کاملاً یکدست و همگن شود.
- پس از آن حدود ۵ دقیقه فرصت برای استفاده از این ملات گچ خواهیم داشت و میتوانیم با استفاده از کاردک مخصوص گچ کاری، ماله گچ کاری و شمشه، سطح مورد نظر را پوشش دهی نمائیم.
بعلت زودگیر بودن گچ با وجود آنکه ملات آنرا بسیار کم درست میکنند (حداکثر اندازه ۱ یا ۲ استانبولی) نمیتوان سطوح زیادی را با آن سفید کرده و کاملا” صیقلی نمود زیرا قبل از آنکه بتوانیم سطح گچ را با ماله پرداخت نموده تا سطح صافی بدست آوریم، گچ سخت شده و حالت پلاستیک بودن خود را از دست میدهد. (سخت شدن ملات گچ با خشک شدن آن اشتباه نشود) بدین لحاظ پس از آنکه روی گچ و خاک را با ملات گچ اندود نمودند برای آنکه سطحی کاملا ًصیقلی بدست آید، روی آنرا کشته میکشند.
گچ کشته، ملات گچی است که دیرتر سخت نمیشود و تا قبل از خشک شدن حالت پلاستیسیته خود را از دست نمیدهد البته باید توجه داشت که ضخامت کشته حداکثر نباید از یک میلیمتر تجاوز کند زیر در غیر اینصورت پوسته پوسته شده و از سطح کار جدا میشود.
البته در شرکت گچ سمنان اسپندار ما به تولید انواع گچ های پلیمری پرداختیم که زمان گیرایی بالاتری نسبت به گچ های معمولی ساختمانی دارند و گچکاران محترم فرصت بیشتری برای اجرای گچکاری دارند.
مراحل، روش و طرز تهیه گچ زنده
زمان مصرف گچ از لحاظ دما
با توجه به آنکه گچ در موقع ملات سازی گرما تولید می کند بطوریکه تقریبا تا حدود ۱۵ تا ۲۰ درجه گرم تر از محیط کارگاه می شود بدین سبب از لحاظ تئوری می توان ملات گچ را در دماهای زیر صفر نیز مصرف نمود ولی عملا در کارگاهها باید از این کار خودداری کرده و حداکثر ملات گچ را در دماهای کمتر از ۵ یا ۶ درجه بالای صفر مصرف ننمائیم. به عبارت دیگر بهتر است طوری برنامه ریزی کنید که گچ کاری ساختمان در فصول گرم و معتدل سال صورت بپذیرد.
به علت زودگیر بودن گچ با وجود آنکه ملات آنرا بسیار کم درست میکنند (حداکثر به اندازه یک استانبولی) نمیتوان سطوح زیادی را با آن سفید کرده و کاملا صیقلی نمود زیرا قبل از آنکه بتوانیم سطح گچ را با ماله پرداخت نموده تا سطوح صافی به دست آوریم، گچ سخت شده و حالت پلاستیک بودن خود را از دست میدهد. بدین لحاظ پس از آنکه روی گچ و خاک را با ملات گچ اندود نمودند برای آنکه سطحی کاملا صیقلی به دست آید روی آن را گچ کشته میکشند که زمان گیرایی بالاتری دارد. البته استفاده از انواع گچ پلیمری نیز یک راه حل دیگر برای رفع محدودیت زمان گیرش گچ خواهد بود.
گچ پلیمری پاششی، گچ پلیمری سیوا دستی و گچ ساتن که برای مصارف زیرکار و روکار در گچ کاری نوین مورد استفاده قرار میگیرند دارای افزودنی هایی هستند که زمان گیرش آن ها را به میزان قابل توجهی افزایش داده و عملا محدودیت زمانی در مصرف ملات گچ زنده را از بین برده اند. البته این گچ ها دارای خواص مثبت دیگری نیز هستند که در بخش های صفحات اختصاصی هریک از این محصولات قابل مطالعه می باشد.
کشته ملات گچی است که هیچ وقت سخت نمی شود و تا قبل از خشک شدن حالت پلاستیسیته و شکل پذیری خود را از دست نمیدهد البته باید توجه داشت که ضخامت اجرای ملات گچ کشته نباید حداکثر از یک الی دو میلیمتر تجاوز کند زیرا در غیر اینصورت پوسته پوسته شده، ترک میخورد و احتمالاً از سطح کار جدا میگردد.
علل ترک خوردن گچ پس از خشک شدن
گاهی در برخی ساختمان مشاهده می شود که سطوح گچ کاری شده پس از خشک شدن و سخت شدن دچار ترک خوردگی گردیده و شکل بسیار بدی به آن دیوار یا سقف می دهد. این ترک خوردگی می تواند به دلایل زیر باشد:
- اگر در موقع ساختن ملات گچ، مقدار گچ را که درآب می ریزیم از حد معینی کمتر باشد (درصد وزن آب نسبت به گچ زیاد باشد) بطوریکه گچ نتواند پس از انبساط حجم آب مصرف شده در ملات را پر کند در نتیجه گچ پس از خشک شدن تقلیل حجم پیدا کرده و اصطلاحاً میترکد.
- اگر کلفتی ملاتی که روی دیوار می کشیم از ۷ الی ۸ سانتی متر بیشتر بودهو آن را در یک نوبت گچ کاری کنیم، لایه های بیرونی (روئی) گچ در اثر مجاورت با هوا به فوریت خشک می شوند، در حالی که هنوز لایه های درونی مرطوب هستند و اگر این لایه ها هم بخواهند خشک شوند یعنی آب آنها تبخیر شود ناچارا باید در سطح گچ کاری ترکهایی ایجاد شود تا امکان خروج بخارآب لایه های زیرین حاصل شود.
- اگر در فصل سرما و دمای زیر صفر درجه اقدام به گچ کاری بنمائیم و آب ملات گچ قبل از انبساط و سخت شدن گچ یخ بزند فعل و انفعالات شیمیایی برای سخت شدن در ملات متوقف می شود. پس از انکه یخ ذوب شد گچ فاسد شده و دیگر به انبساط خود ادامه نمیدهد در نتیجه درسطح گچ کاری شده ترک خوردگی مشاهده می گردد.
- بعضی از ترکها در گچ کاری بعلل فوق نبوده و در اثر نشستهای ساختمان بوجود می آید این ترکها معمولا با زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق ظاهر میشود.
قیمت گچ را در وبسایت کارخانه ببنید و یا جهت استعلام قیمت گچ سمنان معمولی و قیمت گچ پلیمری با واحد فروش کارخانه ما تماس بگیرید.
علت زرد شدن گچ دیوار
زرد شدن گچ دیوار پس از انجام عملیات سفیدکاری یکی از مشکلاتی است که برای سازندگان ساختمان همیشه دردسر ساز بوده است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در مرحله نهایی گچکاری با چنین مشکلی رو به رو شده باشید.
برخی معتقدند که این مشکل به خاطر رطوبت سطح زیرکار پیش می آید و برای جلوگیری از بوجود آمدن این مشکل باید تا زمان خشک شدن کامل گچ زیرکار صبر کنیم. ولی در حقیقت علت زرد شدن گچ بطور مستقیم به نوع گچ مصرفی بستگی دارد. عامل اصلی زرد شدن گچ سفیدکاری وجود مقادیر بالای ترکیب شیمیایی انیدریت در این محصولات است، بطوریکه می توان گفت انیدریت موجود در گچ هر چه بیشتر باشد احتمال زرد شدن گچ بیشتر خواهد شد.
این ترکیب شیمیایی که در لایه های بیرونی معادن سنگ گچ وجود دارد بیشتر تحت تاثیر عاملی مانند نور خورشید و دیگر عوامل جوی و طبیعی ایجاد می گردد. همچنین شکل استخراج سنگ گچ نقش به سزایی در کیفیت محصول نهایی خواهد داشت.
این نوع گچ (انیدریت) معمولا سبک تر بوده و از مقاومت کمتری بر خوردار است. به این شکل که در مرحله اول آتشباری و انفجار، لایه های فوقانی را بر می دارند و سپس در مرحله دوم به انفجار لایه های زیرین می پردازند. محصول لایه های فوقانی که دارای انیدریت بیشتری است و احتمال زرد شدن گچ سفیدکاری در آن بالاست در فرایند تولید باید جدا سازی شود در غیر این صورت، تهیه گچ سفیدکاری با این سنگ گچ نامرغوب باعث ایجاد مشکل زرد شدن دیوار پس از سفیدکاری خواهد گردید.
اگر با مشکل زرد شدن گچ روبرو هستید می توانید از آن کالا به عنوان گچ زیرکار استفاده کنید. حل این مشکل راهکار دیگری ندارد و گچی که پس سفیدکاری زرد می شود، درحقیقت کالایی معیوب بوده و آن را به هیچ عنوان نمی توان در انجام عملیات سفیدکاری مصرف نمود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص علل و دلایل زرد شدن گچ سقف و دیوار پس از اجرا، لطفا وارد لینک زیر شوید.
۲ دیدگاه. همین الان خارج شوید
بلاخره نسبت شد اب ۳و گچ یک یا برعکس دو تا جمله جدا جدا و متناقض نوشتید 😑
روزبخیر.
سپاس از توجه شما.
اشتباه تایپی بود، رفع شد.